Met een brief aan alle gemeenteraden (zie hier) heeft Stichting Speelruimte voorjaar 2021 aandacht gevraagd voor de openbare ruimte in de komende grote woningbouwopgave in ons land. Zonder aandacht voor de langere termijn binnen nieuw te bouwen buurten en wijken wordt inspelen op de vanzelfsprekende veranderende ruimtevraag voor ontmoeten, sport en bewegen een lastige klus.
Afgelopen oktober heeft Arjan Vreugdenhil, werkzaam bij obb-ingenieurs.nl, in het blad Stad en Groen deze aandacht nader toegespitst. Hij houdt daarin een pleidooi om de woonopgave, het woningtekort, niet enkel op te vatten als 'woningbouwopgave', maar in bredere zin te benaderen als 'Leefopgave'. Hierbij gaat het volgens Vreugdenhil om het naast elkaar (integraal) ontwikkelen van de openbare ruimte als contramal van het gebouwde en daarbij de sociale ontwikkeling op langere termijn mee in ogenschouw te nemen. Op die manier creëer je toekomstbestendige en veerkrachtige wijken waar mensen willen wonen, leven, bewegen en ontmoeten.
Utrecht Terwijde Muziekplein-©OBB-Ingenieurs |
Hiervoor is een sterke stads- of dorpsvisie op de openbare ruimte binnen de leefopgave nodig, die juist het sociale met de inrichtingsopgave samen brengt. Laten we die stap achterwege lopen we de kans dat we problemen verergeren van afnemende gezondheid, eenzaamheid, hittestress en wateroverlast, vastlopende mobiliteit en sociale ongelijkheid.
Volgens Vreugdenhil brengen de thema's bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS) binnen zo'n visie op de openbare ruimte de sociale- en inrichtingsopgave samen. En biedt zo binnen de leefopgave ons prachtige buitenkansen, die we móéten grijpen, voor een toekomstbestendige en een fysiek en sociaal draagkrachtige leefomgeving:
- sociaal sterke wijken zonder eenzaamheid
- toegenomen nabijheid en zelfredzaamheid (15 Minute City)
- acceptatie van inbreiding
- beweegvriendelijke stad voor iedereen
- eerlijke verdeling en inclusieve stad